top of page
Zoeken

Laat je darmbacteriën niet verhongeren!

Bijgewerkt op: 15 sep. 2022

Onze darmen bieden onderdak aan ontelbare micro organismen, waaronder virussen en bacteriën. Dat klinkt misschien wansmakelijk maar zonder deze minuscule organismen kunnen we niet overleven. Ze zijn ontzettend belangrijk voor onze gezondheid en ze spelen een belangrijke rol in onze immuniteit, stofwisseling, vertering, opname van voedingsstoffen en verzadigingsgevoel. Het zijn de zorgverleners van onze darmen, ze voorzien onze darmcellen van de nodige voedingsstoffen en energie, en produceren extra vitaminen voor ons. Gezonde darmbacteriën zorgen met andere woorden voor gezonde(re) darmen.


Wat eten die kleine mannetjes nu? De voornaamste voedingsbron van bacteriën zijn... alle hypes opzij... koolhydraten!


Darmbacteriën leven vooral van onverteerbare koolhydraten, zijnde vezels of prebiotica, en voor een kleiner deel van eiwitten en vetten. Deze vezels vinden we terug in plantaardige voeding: groenten, peulvruchten, noten, zaden, volle granen en fruit. Ook producten afkomstig van deze voedingsmiddelen zoals bruin brood bevatten, in mindere mate, vezels.


Standaard regel: hoe meer geraffineerd of verwerkt (bv. wit brood, gemixed fruit) hoe minder vezels een product bevat, en hoe minder voedend voor jou en je darmbacteriën.


Wil je vermageren of gewoon een gezond lichaam verkrijgen dan zal je je darmbacteriën moeten voorzien van genoeg eten. Krijgen ze te weinig eten, in de vorm van vezels, dan beginnen ze te knagen aan de beschermlaag (slijmlaag) van je darmwand en zal je op termijn vatbaarder worden voor ziekten, allergieën en intoleranties. Je zal ook minder makkelijk gewicht verliezen of op gewicht blijven.


Laat je bacteriën dus niet uithongeren!
192 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page