top of page
Zoeken

Vergeet niet om zorg te dragen voor jezelf!

Bijgewerkt op: 7 mei 2020

In tijden van crisis merken we het nog meer: we dragen allemaal op onze eigen manier massaal zorg voor anderen. De ene werkt in de gezondheidszorg, de andere helpt de buurvrouw, zorgt voor het onderwijzen van de kids, voorziet opvang of zet zich in als vrijwilliger. Noem het op. Hulp en steun aan anderen geven, zorgt voor verbondenheid, voldoening, een goed gevoel.


Tegelijk zijn er heel wat mensen die onderweg de zorg voor zichzelf vergeten. Ook tal van hulpverleners en beleidsmakers zetten in al hun werkijver regelmatig de zorg voor hun eigen lichaam op de laatste plaats. Met gevaar voor de eigen gezondheid en het eigen welzijn.

Dat baart me zorgen!


Draag niet alleen zorg voor anderen maar ook voor jezelf


Je engageren voor de maatschappij, voor je medemens en in het bijzonder voor je vrienden en familie is uiteraard belangrijk. Onderzoek toont zelfs aan dat sociale verbondenheid een lang en gelukkig leven voorspelt.


Hoe meer energie je zelf hebt, hoe meer je kan weggeven



Naast deugddoende sociale contacten en een positieve omgeving, zijn anderzijds ook gezonde voeding, regelmatige beweging, ontspanning en voldoende rust essentieel voor een kwaliteitsvol leven. Inzetten op een gezonde levensstijl bezorgt je een betere weerstand en dus minder kans op ziekte. Tegelijk biedt het je ook de garantie om zorg te kunnen blijven dragen voor anderen. Hoe meer energie je immers zelf hebt, hoe meer je kan weggeven.


Gezond leven verlaagt bovendien ook de sociale en economische lasten voor onze maatschappij. Minder zieken, minder kosten en dus meer tijd en geld voor andere prioriteiten, zoals gezondheidspreventie. Waar het eigenlijk in de eerste plaats om zou moeten draaien.


Uiteraard heb je niet alles zelf in de hand. Een deeltje malchance, genetische afwijkingen of onvoorziene ongevallen kunnen je steeds te beurt vallen. Als je ziek wordt, is het zeker niet je eigen schuld! Laat dat duidelijk zijn, je kan niet alles uitsluiten. Je kan wel zo goed mogelijk voor jezelf zorgen en jezelf wapenen tegen mogelijke risico's. Uitzonderingen zijn er trouwens altijd, mensen die gezond leven en toch plots doodvallen of ziek worden. En iedereen kent wel een oude nonkel die elke dag een jeneverke dronk of rookte als een Turk en toch 100 jaar is geworden. We moeten echter kijken naar de meerderheid, naar de regel, niet naar de uitzonderingen.


Alles maar met mate


Een oud gezegde dat nog steeds de nagel op de kop slaat. Overmaat is nooit goed, en dat gaat zowel langs de ene als de andere kant op. Te "gezond" willen leven door enkel fruit en groenten te eten, overmatig te sporten, stress volledig uit de weg te gaan of helemaal geen ongezonde snacks meer te eten, is niet constructief voor je gezondheid, noch voor je mentaal welzijn. Elke dag alcohol drinken, regelmatig rommel eten, vergeten te eten, tussen afspraken door gauw iets in je mond proppen, uren stilzitten achter een computer, geen tijd voor jezelf nemen, … evenmin.


We willen gematigde, dagelijks herhaalde gezonde gewoonten


Hetzelfde principe geldt voor zorg dragen voor anderen. Als er een balans is tussen zorg dragen voor anderen, en zorg dragen voor jezelf, dan zit je goed. Helt de balans over naar 1 kant, dan komen daar gegarandeerd problemen van! Draag dus ook zorg voor jezelf, want zeg nu zelf: je kan toch beter voorkomen dan genezen?


Zie je er alleen geen beginnen aan, laat je dan begeleiden: door een diëtist, personal trainer, bewegingscoach, stress of lifestyle coach,...

Kies iemand die jou kan helpen, en tegelijk ook zorg draagt voor zichzelf <3



66 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page