top of page
Zoeken

Gewoon nee zeggen, dat lukt niet altijd

"Ik heb geen discipline", "ik heb te weinig wilskracht", "ik kan geen nee zeggen"... Zinnen die ik heel vaak hoor in mijn praktijk.


Dat is geen verrassing. Als het aankomt op verandering dan hebben de meesten onder ons simpelweg weinig wilskracht. Denk maar aan de vele intenties die je hebt om niet meer te snoepen, meer te gaan bewegen of sporten, minder koffie te drinken, meer fruit te eten...

Heb je uiteindelijk toch de moed bijeengeraapt om er aan te beginnen, dan hou je je focus vaak maar een paar dagen of als het goed gaat enkele weken aan. Simpelweg omdat wilskracht niet volstaat om te veranderen.


Nee zeggen tegen oude gewoonten en vooral tegen lekker eten en drinken is moeilijk... heel moeilijk! Om dan te leunen op je discipline om nee te zeggen, is als vragen aan een kind om geen snoepje te nemen in een snoepwinkel. Dat wringt!


Wat kan je dan wel doen?


Eerst en vooral zorgen dat je niet in de snoepwinkel belandt!

Vermijding van verleiding is en blijft de beste tactiek. Zorg dus dat je geen nee hoeft te zeggen: zorg bijvoorbeeld nu met Pasen dat je geen grote mand paaseieren in huis haalt of koop eitjes die je zelf niet zo graag lust, want anders zet je de kat bij de melk.


Weet dat alles wat in het zicht staat of gemakkelijk te nemen is, zijn weg naar binnen vindt. Zorg dus dat de gezonde opties zichtbaar en binnen handbereik staan en maak de drempel naar ongezonde voeding groter. En vooral, verwacht niet dat je aan verleiding kan weerstaan want dat is zeer lastig.


Nee zeggen lukt pas als je al andere, gezonde gewoonten hebt aangeleerd. Als de routine van gezond eten en regelmatig bewegen er al er goed in zit. En dan nog blijft het een uitdaging. Ook mensen die schijnbaar makkelijk nee kunnen zeggen, moeten moeite doen. De ene dag al wat meer dan de andere.


Kortom: in een eerste fase van verandering kan je dus beter verleiding (en mensen/situaties die aanzetten tot ongezond eten en drinken) vermijden. Of plan bewust jouw traktatie momenten in en verklein de porties of aankopen van sneukel die je in huis haalt.


Ken jezelf en maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk.117 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page