We hebben namelijk allemaal een innerlijk aapje!
Eentje die graag eet!
Om te overleven in de natuur is het voor een aapje belangrijk te eten wanneer er voeding voorradig is, energie op te slaan en zo weinig mogelijk energie te verliezen. Met andere woorden: schransen in tijden van overvloed, reserves opslaan voor periodes van schaarste en enkel bewegen als dat nodig is. Simpel.
Survival of the fittest!
Deze overlevingsstrategieën zijn heden ten dage voor ons mensen niet meer zo efficiënt. De tijden zijn veranderd. De schaarste heeft plaatsgemaakt voor overvloed. Fastfood en energierijke snacks zijn overal ter beschikking. Tegelijk is de technologie in die mate ontwikkeld dat we minder en minder energie moeten spenderen aan poetsen, verplaatsingen doen, zoeken naar eten, en ga zo maar door. We zijn met andere woorden uitermate energie efficiënt geworden!
Onze instincten zijn helaas nog niet voldoende mee geëvolueerd. Ze keren zich nu tegen ons: wat ooit onze troeven waren, zijn nu onze uitdagingen. Survival of the biggest!
Hoe omgaan met een opdringerig aapje?
Kennis is macht: besef dat je een aapje hebt dat zich zal opdringen. Dat is normaal.
Bekijk het op een positieve manier: weet dat je aapje het beste met je voorheeft, dat hij jou wil helpen. Besef dat hij het echter nog niet doorheeft dat de wereld rondom hem is veranderd. Help hem om te gaan met deze veranderingen.
Geef je aapje dus niet op zijn kop, maar draag zorg voor hem:
Voorzie je aapje van voldoende energie overdag: eet genoeg gezonde voeding tijdens je ontbijt, lunch en avondmaal zodat je aapje niet hongerig wordt. Als je aapje honger heeft, wil hij namelijk zo snel mogelijk vet, zoet en zout: fastfood!
Ga mee in de logica van je aapje. Te rationeel zijn heeft niet altijd zin: als je moe, hongerig of emotioneel bent neemt je aapje over, en die is voor weinig rede vatbaar. Zoek dus uit wat je aapje leuk en belangrijk vindt. Speel hier op in!
De meeste aapjes zijn sociale beestjes, met een natuurlijke kuddedrang, de meesten vinden het belangrijk om erkenning te krijgen en zijn beloningsgevoelig, sommige aapjes zorgen graag voor anderen, anderen nemen graag de leiding, zijn competitief, ... Speel deze aspecten uit: schakel anderen in, ga op zoek naar groepen die je kan volgen/imiteren, maak gezond eten voor je familie, nodig anderen uit om voor te koken zodat je complimentjes krijgt, geef ook jezelf regelmatig complimentjes, voorzie voldoende beloningen, maak er een wedstrijdje van om beweegdoelen te halen,...
Gun je aapje ten slotte ook af en toe eens een banaan. Ontneem je je aapje alles, dan zal hij met zijn vuisten slaan en zijn driften afdwingen. Gun jezelf dus af en toe eens een extraatje: beloon je aapje. Belangrijk is dat je dit moment plant en toelaat zodat je er zelf controle over krijgt, en je aapje geen kans krijgt om je eetgedrag over te nemen.
Conclusie: we hebben allemaal een aapje, probeer dit aapje niet te temmen of te slaan maar begrijp hem, voed hem en kom hem tegemoet.
Comments