top of page
Zoeken

Ik ben gewoon te moe!

Je voelt je vaak moe waardoor je geen energie hebt om te sporten, te bewegen, gezond te koken, op je voeding te letten, ...

Een veel gehoorde klacht!


Vermoeidheid is inderdaad een obstakel in het maken van gezonde keuzes, in je veranderingsproces. Het is daarom belangrijk om na te gaan waar je vermoeidheid vandaan komt en wat je er kan aan doen.


Waar komt die vermoeidheid toch vandaan?


De oorzaak van vermoeidheid kan velerlei zijn: simpelweg door het ouder worden, door te weinig slaap te hebben omdat kleine kinderen je wakker houden 's nachts, ziekte, stressoren zoals een drukke job. En ga zo maar door. Het kan uiteraard ook een combinatie zijn van verschillende zaken zoals je werk en je gezinsleven. Vele jonge werkende moeders zijn bijvoorbeeld het slachtoffer van oververmoeidheid, wat natuurlijk niet abnormaal is.


De vermoeidheid kan met andere woorden deel uitmaken van een fase maar kan ook chronisch zijn (bv. door een chronische ziekte, een uitputtende situatie die je niet lijkt te kunnen veranderen).

Beiden vereisen een gelijkaardige aanpak: (even) gas terugnemen.


Gas terugnemen


Dat doe je door je leven en je energiebalans op elkaar af te stemmen, en vooral te plannen in functie van je belastbaarheid, hetgeen je wel lukt. Vermoeidheid is namelijk een signaal dat je lichaam overbevraagd wordt, dat je een nieuw evenwicht moet gaan zoeken. Dat kan tijdelijk zijn, tot de kinderen bijvoorbeeld wat ouder zijn, of dat kan permanent zijn, in functie van je gezondheid.


Zelf ken ik er alles van...


In 2011 kreeg ik de diagnose van MS. Een bommetje. Tegelijk voelde ik al enkele jaren aan mijn lichaam dat ik minder energie had, dat alles zoveel zwaarder aanvoelde en dat ik dus MOE was. Ondanks ik veel sliep, leek ik maar niet te recupereren. Mijn batterij was altijd maar halfvol.


Resultaat is dat ik uiteindelijk minder ben gaan werken, ik werk nu halftijds. Hierdoor heb ik meer tijd om te rusten, zorg te dragen voor mezelf en vooral ook om leuke dingen te doen. Ik kom niet langer uitgeput thuis om dan KO in de zetel te ploffen. Ik heb terug energie om te genieten en gezonde keuzes te maken!

Wat een verademing.


Wat kan jij doen?


Afhankelijk van de oorzaak van je vermoeidheid, kan je dus de balans opmaken: je kan bijvoorbeeld 4/5e gaan werken, minder sociale activiteiten inplannen, minder verplichte nummertjes doen, meer leuke momenten beleven, een minder stressvolle job zoeken, meer beroep doen op opvang, hulplijnen inroepen om je te ondersteunen, ...


Met andere woorden meer energie gevende zaken gaan doen en meer balans brengen in je leven. Dat gaat er namelijk voor zorgen dat jij minder moe bent en meer tijd en energie hebt om gezond te leven en om je lichaam te geven wat het werkelijk nodig heeft.



65 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page