Tegenwoordig schieten ze als paddenstoelen uit de grond, de (lifestyle)coaches, consulenten, begeleiders, … . Je hoeft zelfs geen diploma of getuigschrift te hebben om mensen te begeleiden. Dat zorgt voor een heel groot en divers aanbod, met niet per se een garantie op kwaliteit.
Hoe kies je dan voor de juiste expert?
Voor paramedische beroepen, zoals dat van een diëtist of kinesist, heb je een diploma en een erkenning van de overheid nodig om je beroep uit te oefenen. Als niet paramedicus, zoals coach of consulent, is een specifiek certificaat mogelijk maar niet vereist.
Een keuze in functie van diploma garandeert je een geschoolde zorgverlener met een erkende opleiding. Tegelijk staat een diploma niet garant voor alles. Als (para)medicus moet je je ook bijscholen en verder verdiepen.
Ik heb bijvoorbeeld mijn diploma als diëtiste maar als het gaat over allergieën dan verwijs ik, ondanks mijn basiskennis over allergieën, toch liever door naar een collega die daar gedegen in is gespecialiseerd (namelijk naar een allergiediëtist zoals Evi Van den Bossche).
Kies daarom in functie van je problematiek of noden: heb je een medisch probleem, ga te rade bij een erkende zorgverlener en laat je gericht doorverwijzen.
Als diëtist kan ik door een huisarts aangesteld worden om je te begeleiden bij een ziekte of medische aandoening, tegelijk kan ik ook zonder voorschrift gezondheidsvoorlichting geven. Heb je niet medische ondersteuning nodig of wil je werken aan je levensstijl dan kan je ook bij een coach of consulent terecht.
Ik geef je alvast graag een aantal aandachtspunten mee om je keuze te maken:
*Er zijn heel wat methoden en visies om te werken aan jezelf en je gezondheid. Allen hebben ze waardevolle aspecten. Kijken we naar voedings- en leefstijladviezen dan staat het gebruik van kwaliteitsvolle, natuurlijke voedingsmiddelen voorop, met een hoge inbreng aan plantaardige producten. Bij beweging zijn dagelijkse fysieke activiteiten en regelmatige onderbrekingen van het zitten belangrijk, aangevuld met enkele wekelijkse, intensere beweegmomenten.
Kies dus een begeleider die de nadruk legt op je gezondheid, en je geen restrictieve of rare voedingspatronen oplegt. Wil je veranderingen dan zal je uiteraard aanpassingen dienen te maken, je zal eens iets nieuw of anders moeten proberen, maar kies vooral in functie van wat jij ziet zitten en wat binnen jouw mogelijkheden valt. Iets dat te ver van je huidige gewoonten ligt, zal je namelijk moeilijk volhouden.
*Wetenschappelijke onderzoeken geven aan dat ongeacht de methode vooral de connectie met de begeleider belangrijk is. Kies dus voor iemand waar je een klik mee voelt. Iemand waar je je goed bij voelt, waar je eerlijk bij durft te zijn.
Heb je geen goed gevoel bij de persoon die voor/naast je zit, ga dan voor iemand anders. Geen schande om te veranderen van zorg/hulpverlener. Vergelijk het met het kiezen van een partner, je gaat ook niet voor de eerste de beste, zelfs al is die perfect op papier.
*Stelt de begeleider je vragen over wat JIJ wilt en wat JIJ nodig acht? Of geeft hij enkel advies en informatie over wat HIJ/ZIJ denkt dat je nodig hebt?
Advies geven over voeding en levensstijl kan je helpen, maar belangrijker is dat jij je eigen doel bepaalt en dat jij de keuzes maakt. Alleen dan zal je blijvend kunnen veranderen. Een begeleider is een gids die je bepaalde opportuniteiten aanreikt of duidelijk(er) laat zien, maar uiteindelijk beslis jij wat je al dan niet doet. Je bent de expert van je eigen leven (ook al voelt dat niet altijd zo aan).
*Stelt de begeleider je een behandeling of supplement voor waar je niet achter staat of waar je je niet goed bij voelt, bespreek het en laat je zeker niets opdringen. Kies indien nodig iemand anders of vraag een tweede opinie.
Uiteraard zal een begeleider je doen nadenken over je valkuilen en je werkpunten, en al eens confronterende vaststellingen bespreken maar als daar (dure) oplossingen worden voor aangebracht waar jij je niet kan in vinden, dan heb je de foute persoon vast.
*Zoek een begeleider waarbij je steeds terecht kan, in goede en kwade dagen. Aanpassingen brengen aan je manier van leven en eten, kan snel gaan (3 - 6 consultaties) maar besef dat blijvende aanpassingen tijd vergen. Pas na 1 tot 2 jaar zijn veranderingen stabiel.
Onderzoeken wijzen uit dat opvolging een essentiële factor is voor blijvend succes. Een begeleider kan je dus - na de initiële sessies- best maandelijks verder bijstaan gedurende het eerste half jaar, en daarna om de twee tot zes maanden, afhankelijk van je behoefte. Ik merk dat veel mensen na het inlassen van de nodige aanpassingen alleen verder gaan, wat op lange termijn niet altijd rendabel is. Opvolging is noodzakelijk, en dat lijken we zelf veelal te vergeten. Bij herval in oude gewoonten geven we er bovendien vaak de brui aan, terwijl dit herval heel normaal is. Zoek dus een opvolgsysteem waarbij je rekenschap dient af te leggen en je tegelijk ook gemotiveerd wordt (door iets/iemand extern, kan ook een app of vriend(in) zijn), zodat je kan blijven volhouden.
Bottom line: kies voor iemand waar je je goed bij voelt, die jouw sterktes en verbeterpunten zichtbaar maakt en die jouw expertise en ervaringen inzet om tot duurzame veranderingen te komen. Onderschat jezelf niet en wees kritisch: je bent tot meer in staat dan je denkt, maar besef dat je (externe) opvolging nodig hebt om blijvende resultaten te boeken.
Comentarios