top of page
Zoeken

Regelmaat haalt het van intensiteit

Bijgewerkt op: 19 mei 2022

Vaak zeggen klanten tegen me "als ik geen uur kan gaan wandelen/lopen, dan is het de moeite niet".

Super jammer, want elke stap telt. Beter 1 stap dan geen, toch?


Wat is het probleem met zo'n langere wandelingen?

Als je niet gewend bent om te gaan wandelen dan is de drempel vrij hoog om onmiddellijk een uur te gaan wandelen. Je verzint dan heel snel excuses waarom het vandaag eigenlijk niet past. "Het is te koud, het is te warm, ik heb eigenlijk niet zo veel tijd, of ik ben best moe, ..."

You name it!

Het nadeel, je bent heel snel te overtuigen want het wandelen is nog geen gewoonte.


Aangezien het geen gewoonte is, kan je lichaam het misschien ook nog niet zo goed aan. Of misschien de eerste keer wel, maar de tweede keer doet toch al wat meer pijn.

Je hebt dan last van je voeten, je benen of je rug,... of in het slechtste geval houd je er een (kleine) blessure aan over omdat je te snel van start bent gegaan. Je geeft er na verloop van tijd uiteindelijk de brui aan.

Geen ideale manier dus om te (her)starten.

Ik schrijf ook herstarten want als je een lange tijd out bent geweest, is er meteen terug invliegen ook een risico op belemmerende pijntjes.


Stel dat je lichaam het wel aan kan en je geen excuses weet te verzinnen, dan kan ook je tijdsschema roet in het eten gooien. Je hebt nu eenmaal niet altijd even veel tijd, en omdat je beslist hebt "alles of niets" en je best een drukke agenda hebt, merk je dat er uiteindelijk niets (of toch heel zelden iets) van in huis komt.


Small is better

Daarom is het beter klein te beginnen. De drempel is kleiner, je lichaam heeft tijd om te wennen, en een kleinere tijdspanne is makkelijker te overbruggen.

Je zal merken dat je regelmatiger de deur uit stapt. Soms zal je misschien zelfs al wat langer wandelen dan voorzien, en dat is uiteraard ok want zo bouw je stillaan op.

Kortom, meer kans op slagen, en op consistent bewegen!


Samengevat ben je beter af om elke dag een kwartiertje te wandelen dan slechts 1 of 2 keer een uur, want wat je regelmatig doet heeft meer effect dan wat je af en toe eens doet.


28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page