top of page
Zoeken

Wat is er nu eigenlijk zo slecht aan aardappelen?

Bijgewerkt op: 28 jun. 2019

Waarom zoveel tegenwind als het gaat over aardappelen?

Enkele wetenschappelijke onderzoeken geven aan dat er een verband is tussen de consumptie van aardappelen en ziekten zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Eén klein detail... het verband ligt niet zozeer bij de aardappel zelf maar bij de manier van bereiden, namelijk het frituren. Bij frietjes en kroketjes dus.


Dat frituren, of het omhullen van aardappelstukjes met overvloedig veel vet, niet zo gezond is, is algemeen bekend. Hoef je daarom frietjes van het menu te schrappen? Neen! Het is vooral de frequentie en de hoeveelheid van gefrituurde voeding die je eet, die een impact heeft. Bekijk het daarom beter als een "luxeproduct" waar je af en toe eens van kunt genieten in kleine hoeveelheden, in plaats van het te beschouwen als een wekelijkse afhaal maaltijd. Of maak je frietjes eens zelf, en bak ze in de oven met plantaardige olie, dat maakt ze ook al een pak gezonder.


Gekookte, gestoomde of gegrilde aardappelen zijn gezond! Aardappelen zijn knollen en dus groenten. Ze bestaan hoofdzakelijk uit water (bijna 80%!), en voorts uit koolhydraten (zo'n 17%, waarvan slechts 1 g op 100 g natuurlijke suikers zijn), vezels, eiwitten en heel wat mineralen en vitaminen, waaronder vitamine C, een belangrijke antioxidant. Zoete aardappelen zijn trouwens gelijkaardig, zij het dat ze iets minder complexe koolhydraten bevatten en iets meer suikers. Grote voordeel van zoete, oranje aardappelen is hun hoge aandeel betacaroteen (de voorloper van vitamine A), een andere essentiële antioxidant.


Het koolhydraatgehalte van aardappelen zorgt tegenwoordig ook (weer) voor controverse. Met de regelmaat van de klok komt de anti-koolhydraathype terug op de proppen. Laat je er niet door misleiden, er is niets mis met koolhydraten, zeker niet met complexe koolhydraten en vezels. Je lichaam heeft ze nodig, ze zijn bovendien essentieel voor je darmbacteriën en gezondheid (daarover meer in een later artikel).


Moet je elke dag aardappelen op het menu zetten?

Neen, je eet toch ook niet elke dag wortelen?

Varieer daarom met zoete aardappelen of andere knollen, en met volle granen zoals volle rijst, quinoa, boekweit, bulgur, couscous, …


Smakelijk!
124 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page